B- of BE-rijbewijs

Als u uw rijbewijs voor 1985 heeft gehaald heeft u automatisch een BE rijbewijs gekregen. Dan heeft u een auto en aanhangwagen rijbewijs. Met een BE rijbewijs kunt u bij ons alle geremde en ongeremde aanhangers huren.

Het enige waar u rekening mee moet houden, is dat u de aanhanger niet zwaarder belaadt dan dat de auto mag trekken.

Tijdens het reserveren via de website kunt u zien of u een specifieke aanhanger mag huren met een B-rijbewijs én hoeveel de aanhanger mag wegen.

Voorbeeld: u huurt een aanhanger die 2000 kg mag wegen, en uw auto mag maximaal 1500 kg trekken, dan mag de aanhanger dus ook niet meer dan 1500 kg wegen.

B- of BE-rijbewijs diagram

B rijbewijs

Is rijbewijs B voldoende?

Een rijbewijs B volstaat altijd zolang de aanhanger inclusief laadvermogen niet meer weegt dan 750 kg. Is uw aanhanger zwaarder en heeft uw aanhanger dus een eigen gele kentekenplaat, dan mag de maximaal toegestane massa (gewicht) van de aanhanger + de maximaal toegestane massa van de auto, bij elkaar opgeteld niet meer dan 3500 kg zijn.

Rijbewijs

Let op: Het gaat om de maximaal toegestane massa's van de auto en de aanhangwagen zoals die op het kenteken (kaart) staan.

Autokenteken

Autokenteken

Aanhangerkenteken

Aanhangerkenteken

Dus u moet op uw kentekenbewijs kijken wat uw auto maximaal mag wegen (of op de site van de RDW).

Verder kunt u kijken bij locaties bij de juiste verhuurlocatie wat de aanhanger maximaal mag wegen. Deze twee telt u bij elkaar op en dit gewicht moet onder de 3500 kg zijn. Dan mag u met uw B-rijbewijs met de aanhanger rijden.